Facebook
Objednávka
 

Zelený ječmen

V poslední době velký fenomén a součástí nejen prodejen zdravé výživy. Všude můžeme vidět prezentaci zeleného ječmene jako zázračného léku prakticky na všechny problémy. Existuje mnoho firem zabývajících se výrobou nápojů a sušených extraktů z této zelené rostliny. Samotný ječmen je jedna nejrozšířenější obilovin vůbec a pěstuje se už tisíce let. Dokonce i římští gladiátoři poznali účinky této rostliny. V dnešní době je moderní návrat ke kořenům stravování, proto se výrobky ze zeleného ječmene stali oblíbeným doplňkem stravy. Dá se připravit nápoj z ječmene doma? Jaké látky obsahuje a jaké má díky tomu vlastnosti? A je to opravdu ve srovnání s ostatními doplňky či zeleninou taková „pecka“?

Výroba je možná i doma!?

Možná si to ani neuvědomujete, ale výroba je velmi snadná. Do obyčejného truhlíku zasejete semena ječmene určená pro klíčení a cca za týden za optimálních podmínek, které musíte dodržet, jako například časté zavlažování, můžete sklízet první úspěchy. Ječmen se sklízí do výšky 15 centimetrů, kdy obsahuje maximum všech potřebných nutričně vhodných látek. Po vylisování máte čerstvou šťávu, proto je dobré mít například odšťavovač. Nesmí však být kovový, jinak by hrozilo znehodnocení důležitých látek. Samozřejmě také záleží na kvalitě půdy, která často odlišuje kvalitu různých výrobků. K nám se ječmen dováží z USA z plantáží z pod hor bohatých na minerální látky, které zvýší nutriční hodnoty pěstovaných rostlin. Není tedy problém si pěstování vyzkoušet doma na zahrádce.

Zelená potravina

Již podle barvy je jasné, že jde o zelenou rostlinu obsahující chlorofyl zodpovědný za fotosyntézu. Za pozitivní účinky chlorofylu bereme pročištění organismu, krve a lymfatických cest. Dále chlorofyl napomáhá při přijímání železa, proto je efektivní užívání při anémii. Dokonce byl odhalen pozitivní vliv na mužskou potenci.  Zelené potraviny obsahují vysoké množství vlákniny, která podporuje trávení organismu. Dále také napomáhá k celkovému pročištění organismu a regeneraci.

Nezanedbatelným účinkem je i efektivnější léčba popálením pomocí chlorofylu. Ten podporuje hojení ran a snižuje svědění a bolesti.

Zelený ječmen se dá označit také za vitamínovou bombu. Spektrum obsažených vitamínu je opravdu široké – vitamín A, C, E, K, vitamíny skupiny B (dokonce i málo dostupný kobalamin při absenci masa v jídelníčku) a kyselina listová atd. Díky takovému složení slouží jako silná prevence před nemocemi. Pokud do těla dostáváme vitamíny z potravy, značná část se při špatné úpravě vytratí. Většina technologií výroby doplňků ze zeleného ječmene však těmto problémům přechází.

Nemálo jsou zastoupeny i minerální látky – vápník, železo, mangan, fosfor, draslík, selen, zinek a přes dalších 40 minerálních látek. U některých minerálů, ve srovnání s běžnou zeleninou, je obsah několikanásobně vyšší a ve vstřebatelné formě, u jiných je však množství zanedbatelné.

Bohatě jsou zastoupeny i enzymy, antioxidanty a aminokyseliny. Tyto látky snižují riziko nádorových onemocnění, pomáhají omlazovat buňky, bojují proti poškození pokožky, nespavosti, migrénám, posilují imunitu a neobsahují lepek, tudíž si jej pomou dovolit i lidé s celiakií.

 

Komplexní zdroj důležitých látek v doporučené denní dávce

Obsahuje

DDD* 3 g

Zelenina/100 g

Množství

DDD*

Vláknina

1,3 g

Ledový salát

1,4 g

30 g

Chlorofyl

40 mg

Listová zeleň

100 mg

-

Draslík

260 mg

Květák

250 g

3 g

Vápník

22 mg

Čočka

60 mg

800 mg

Hořčík

7 mg

Zelí

120 mg

350 mg

Železo

1,5 mg

Brokolice

130 mg

14 mg

Kyselina listová

20 mcq

Fazole

400 mcg

200 mcg

Vitamín B12

2,5 mcg

Sýr

1,4 mcg

2,5 mcg

Vitamín C

10 mg

Rajče

19 mg

60 mg

Vitamín E

1,5 mg

Mrkev

3 mg

12 mg

*Doporučená denní dávka

Enzymatická činnost

Enzymy mají v těle funkci pracovat se stravou. Štěpí jednotlivé složky potravin na co nejjednodušší, aby byly využity pro potřeby organismu. Enzymy jsou schopny se aktivovat zároveň a každá stravy má svoje specifické enzymy. Z dílu o raw stravě však víme, že tepelná úprava nad 450 vede k ničení nutričních hodnot, tedy i enzymů, které potrava obsahuje. Proto tělo vyvine daleko více práce na využití látek ze stravy. Přicházíme tak o důležité spektrum minerálů a jsou přetěžovány žlázy organismu, což může mít časem negativní dopad na lidské zdraví. Zelený ječmen však obsahuje celý komplex enzymů a některé údajně ještě nebyly objeveny. 

Výhody

  • Široké spektrum vitamínů a minerálů
  • Obsah vlákniny
  • Dobrá vstřebatelnost a využitelnost pro organismus
  • Jednoduchá příprava doma
  • Vhodná při celiakii – výrobky neobsahují lepek
  • Enzymatická činnost
  • Obsahuje kobalamin

 

Nevýhody

  • Vyšší cena přípravků
  • Při domácí přípravě je nutné mít větší zásoby zeleného ječmene pro lisování šťávy
  • Obsah některých látek je zanedbatelný
  • Při kontaktu s kovem dochází ke znehodnocení produktu
  • Při širokém obsahu minerálů a vitamínu jsou některé v zanedbatelném množství

 

Zelený ječmen se jeví jako zázračná potravina, která vyléčí každý problém. Na různých webových stránkách všeho druhu můžeme najít stovky odkazů na prodej výrobků ze zeleného ječmene. Pozitivní účinky těchto produktů bezesporu mohou pomoci při řešení různých zdravotních problémů – jejich spektrum obsažených látek je opravdu široké a ostatní přírodní produkty se s nimi jen těžko srovnávají. Pokud však chceme zařadit zelený ječmen do našich jídelníčků a obohatit ho. není nic snazšího než si ho zkusit vypěstovat během týdne ve vlastních truhlících na okně či balkónech. Budeme tak mít zaručen opravdu čerstvý nápoj.